sâmbătă, 5 aprilie 2014

Tort de post


Aceasta reteta am luat-o de pe site-ul retetecalamama.ro "Prajitura pufoasa de post"http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-pufoasa-de-post.html. Am facut acest tort pentru tatal meu, care e nascut pe 25 martie, de Buna Vestire. Tatal meu fiind si un pescar adevarat, am decis sa il fac impreuna cu o undita si un peste. E un tort foarte gustos si nu zici ca e de post. Deci, sa trecem la treaba!!
                             Ingrediente:
                         Pentru blat:
                            200 g faina
                            1 lingurita praf de copt
                            3 linguri cacao
                            60 ml. ulei
                            250 de ml de lapte de soia cu aroma de vanilie
                            200 grame de zahar
                            1 praf de sare
                            1 lingurita de zeama de lamaie sau otet
                            1 lingurita esenta de vanilie
                          Pentru crema: 
                            300 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie
                            1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon din porumb (gustin)
                            100 de grame de zahar
                            100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (eu am folosit untul de cocos)
                            1 lingurita extract de vanilie
                            1 cutie de ananas bucatele
                         Pentru decor: 
                         2 plicuri de ciocolata neagra de post topita Dr. Oetker
                         1 plic martipan Dr oetker
                         Nuca macinata

                  Preparare:
                  Incepem cu baza pentru crema; intr-o craticioara se omogenizeaza 300 de ml. de lapte de soia cu 100 de grame de zahar, 1 lingura cu varf de faina si una de amidon din porumb. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul in forma de para. Cand compozitia s-a ingrosat, se adauga extractul de vanilie, se amesteca bine si se da deoparte. Ideal ar fi sa se raceasca asezand craticioara cu crema fiarta intr-un vas mai mare cu apa rece, ca sa se poata prepara cat mai repede crema pentru prajitura, pentru care in compozitia fiarta si racita se incorporeaza cu mixerul margarina pentru prajituri sau untul de cocos, depinde ce anume decideti sa folositi.
                  Intr-un castron, se bat cu telul laptele de soia pentru blat (250 de ml.), care e bine sa fie rece, din frigider, uleiul, cele 200 de grame de zahar si otetul sau zeama de lamaie. Faina, sarea, praful de copt si cacaoa se omogenizeaza bine, separat.
                  Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul in forma de para. Nu se amesteca exagerat, doar cat sa se obtina un aluat cu o consistenta tipica de blat de tort sau de chec.
                  Aluatul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt. Se niveleaza bine aluatul in tava .
                 Blatul se coace in cuptorul preincins la 180 de grade timp de 12-15 minute . Practic, in momentul in care trece testul scobitorii (care trebuie sa iasa curata si uscata, atunci cand este intepat blatul copt cu ea) blatul este gata.
                 Dupa ce s-a facut blatul, il lasam sa se raceasca, Apoi il taiem in 3. Eu in crema racita am pus si bucatele de ananas din cutie si am insiropat blatul cu siropul de la ananas.
                  Pentru decor am facut trandafirii din martipan. Am invatat sa fac acesti trandafiri din filmuletele de pe youtube si eu cred ca mi-au iesit frumusei. Pe margini am pus nuca macinata si deasupra tortului am pus crema de ciocolata neagra. Pentru acest tort am facut reteta o data si in 1/2 din gramajul ingredientelor. Mi-a iesit un tort de cam 4-5 kg si a ajuns pentru 25 de persoane. Spor la treaba!
                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu